En bra marknad lockar alltid folk, både besökare och marknadsknallar. Det finns ett stort antal marknader runt om i landet, på olika tider och med olika teman. Det är julmarknader, historiska marknader som medeltids- eller vikingamarknader, vårmarknader, höstmarknader, bymarknader, djurmarknader och sommarmarknader. Att gå på marknad brukar vara ganska trevligt och beroende på vad det är för typ av marknad är utbudet varierande. De flesta vanliga marknader har i princip liknande utbud av kläder, tidningar, musik, skor, småprylar, hantverk och leksaker. Det är dessutom oftast obligatoriskt att köpa en påse marknadsmunkar med sig hem. Ulrika marknad som den kallas är inget undantag.

Gammal marknad

Marknaden i Ulrika har funnits i över 150 år och sedan 1971 är det idrottsföreningen som håller i den. Från början fanns det två marknader i byn Ulrika, en på våren och en på hösten. Sedan drygt 50 år tillbaka har det bara funnits en marknad om året och det brukar vara i september.

Hälsoprodukter och grannlåt

Hälsoprodukter, bantningskurer och köksredskap är något som ivrigt förevisas på marknader idag där det gäller att nå ut till en stor publik. Med ett besöksantal på ett flertal tusen personer är Ulrika marknad ett bra ställe att visa upp sig på. Det finns allt från dietmat till kosttillskott, samt smycken och annan grannlåt att välja bland. Även hårprodukter och hårspännen är populärt. Skönhet och hälsa är viktigt för många, och att tappa håret tidigt kan vara traumatiskt. Det finns dock hjälp att få, och man kan bland annat genomgå en hårtransplantation hos Nordichair.com för att få framgångsrik behandling med modern teknik.

Fortfarande marknad med djur

När Ulrika marknad startade 1863 var det främst en djurmarknad för bönderna. Där kunde de köpa en ny häst, lite höns eller en gris. Bönderna behövde en marknadsplats för att köpa och sälja i närområdet och så småningom blev det en stor marknad som drog mycket folk. Djurmarknaden finns kvar än idag, men den hålls dagen före den vanliga marknaden. Det ställs krav på djurskyddet om det ska vara djurmarknad och den är reglerad utifrån djurens och besökarnas bästa för att ingen ska fara illa.

Djuren man kan hitta på marknaden idag är kaniner och andra smågnagare, hästar, får och getter, alpackor, minigrisar, gäss, ankor och höns och faktiskt även ett och annat nötkreatur. Man bör dock tänka igenom ett inköp noggrant eftersom ett djur kräver en hel del eftertanke, planering och ansvarsfull skötsel. Har ni i familjen redan bestämt er för att skaffa en ny familjemedlem eller kanske lite höns är en djurmarknad en mycket trevlig och lite gammaldags tillställning att skaffa sitt nya djur på. Marknaden bjuder på en liten inblick i hur det kunde vara förr i tiden när man behövde utöka djurhållningen på landet.

shuttle