Några mil utanför Linköping kan du hitta byn Ulrika. En livskraftig och tämligen expansiv by som med sina vackra omgivningar och gemytliga husarkitektur erbjuder många fördelar i ett liv utanför storstaden.

Byn Ulrika utanför Linköping

Själva byn Ulrika är lokaliserad 4 mil söder om Linköping som du når längs väg 609. Ulrika som till sitt invånarantal endast består av 200 personer kan trots det erbjuda stor service till invånarna. I Ulrika finns bilverkstad, livsmedelsbutik och bensinstation samt skola och äldreboende. Själva byn har på senare tid fått ett rejält uppsving med flertalet unga familjer som flyttat ut för ett liv på landet.

Livet är enklare på landsbygden

Den stora samhällstrenden idag är både från politiskt och personligt håll att flytta in till städerna. Mycket av den förväntade samhällsservicen koncentreras i högre grad till städer och bostadsutbyggandet i storstäderna gör att fler människor lockas dit från landsbygden. I städer erbjuds kollektivtrafik och närhet till butiker och restauranger. I takt med urbaniseringen finns dock mycket goda skäl kvar till varför landsbygden ändå är ett bättre val för boende.

För det första är bostadspriserna lägre på landsbygden. Du får en stor och fin villa med tomt för en bråkdel av priset av vad du betalar i en större stad. Det innebär att det blir ekonomiskt försvarbart att skaffa bil, vilket i många fall är både onödigt och kostsamt att ha inne i städerna. Frihetskänslan ökar av att bo på landet.

Närheten till butiker behövs inte i takt med att e-handeln utvecklats så starkt. E-handeln ger numera landsbygdsborna goda möjligheter att bo kvar och ändå kunna handla från precis hela världen. Produkter från systembolaget och apoteket är närmare än någonsin med e-handel. Numera går det alldeles ypperligt att beställa viner från hela världen från vinoteket.se, läkemedel från apoteket eller kläder från en uppsjö av e-handlare.

Det finns mängder av roliga aktiviteter att göra på landet som inte går att göra i stan. Om du bor i stan är det inte alls säkert du har särskilt nära till naturen. En sak som att ge sig ut på promenad kan vara betydligt svårare som stadsbo. På landet är det bara att ta på sig skorna och ge sig ut längs med vägarna, besöka ängarna och ta en avstickare till skogen, eller sätta sig vid någon sjö för att fika t.ex.

Livet blir mer socialt på landsbygden

Tvärtemot vad kanske många tror, leder förmodligen en flytt ut till landsbygden till ett rikare socialt liv. I en by som Ulrika måste invånare och grannar hålla ihop och känna folk i bygden så att livskraften ökar. I byns olika verksamheter är den ideella kraften stor och gemenskapen viktig. På landet kan du få känslan av tillhörighet på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i ett stort lägenhetshus i storstan.

shuttle