Det är många som drömmer om att bo på landet och att leva ett enklare liv. Om du bor i en stad och längtar efter att få bo på landet, som i byn Ulrika i Östergötland, vad kan du då göra för att förverkliga drömmen?

Livet på landet

Livet på landet är speciellt: närheten till naturen, en starkare upplevelse av årstiderna, mer frihet och byagemenskapen. Det som gör att människor flyttar från stad till landsbygd är många gånger det lugna livet på landet, i kombination med intressen . Om du gillar djur och skulle vilja ha några egna får eller höns, så är det nästan ett måste att bo på landet. Du kan förvisso bo i en stad och stalla upp din häst på en ridskola eller ett privatstall, men det är dyrare än att ha ett eget stall. Om du flyttar till landet för att ha djur kommer det självklart kräva mycket jobb, men för många är “jobbet” med djuren – varje dag, året om – en hobby och livsstil.

Försörjning

Det som främst påverkar var vi bor är vår försörjning. Om du vill flytta ut på landet behöver du kunna försörja dig på något sätt. Många som bor i byar pendlar till närmaste större stad där det finns jobb. Om du jobbar inom kommun, skola, vård eller omsorg kan du bo nästan varsom helst och lätt hitta jobb. I annat fall kan det krävas lite mer. Många som bor på landet har eget företag, som en byggfirma, jord- eller skogsbruk eller distansjobb via datorn. Tack vare den digitala revolutionen är det enkelt att bo i en by som Ulrika i Östergötland och ändå jobba mot hela världen – från det egna skrivbordet!

Oftast är det billigare att bo på landet än i en stad, både lån och levnadskostnader minskar, men du måste ändå planera. Ett smart sätt att få pengar över är att köpa använda kvalitetsprylar som en begagnad iphone från mresell.se – fungerar lika bra som en ny, men ger dig pengar över! På gott och ont finns det också mindre nöjen och restaurangen som lätt gör att pengarna rullar – men plånboken blir glad. Men, du behöver ofta ha egen bil och ett hus behöver mycket underhållning. Ju händigare du är, desto mer pengar kan du spara. Om du flyttar ut på landet och inte har erfarenhet av att ta hand om ett hus, så bör du i alla fall ha en positiv attityd till att vilja lära dig och våga hugga i. Det fina i en by är att grannar ofta hjälper varandra, lånar ut maskiner och visar hur man kan lösa olika problem. På sätt och vis är det alla “problem” som uppstår, hur man bygger ett växthus, tjärar en båt eller fixar felet på bilsläpet, som också ger gemenskap och glädjen i en by.

shuttle