Ulrika är en kyrkby i Ulrika socken och tillhör Linköpings kommun i Östergötland. Namnet på byn härstammar från dåvarande regerande drottningen Ulrika Eleonora, född år 1688 och död år 1741. Ulrika är en rofylld och vacker liten by som är väl värd att besöka.

Att se och göra i Ulrika

Kyrkbyn Ulrika har en slående vacker natur och charmiga hus mitt i hjärtat av Östergötland! I Ulrika kan man fiska till exempel gädda, öring eller lax. Här finns det möjlighet att även kontakta lokala guider för spännande och guidade fisketurer. För de små, kan man besöka Amundebo Södergård som även kallas Äventyrsgården. Här finns det även möjligheter att både hyra stugor och campa. Äventyrsgården bjuder på vackra badplatser, djur att klappa, vaska guld eller hyra båt, kajak eller kanot. Vid entrén kan man köpa både kaffe, glass eller korv. I Ulrika kyrkby bor runt 200 personer i mysiga småhus och villor. Bor man i ett hus eller har en lägenhet, kan man ibland behöva renovera till exempel taket eller annat. Om man inte bor just i Ulrika men kanske i Stockholm, kan man med fördel anlita professionella målare och få en takmålning av hög kvalitet utförd!

Vill man uppleva historia och kultur, kan man besöka Ulrika kyrka och Ulrika museum. Ulrika kyrka har bland annat en kyrkorgel ända från år 1734 som är äldre än kyrkan själv. Det unika med denna orgel är att den byggdes av den världskände orgelbyggaren Johan Niclas Chaman. Det finns idag endast tre likadana orglar i hela landet. Ulrika museum är väl värt ett besök där man kan se föremål från den dåtida socknen och hur det var att leva där förr. Runtom Ulrika finns allt från vacker natur med riktigt klassisk svensk urskog, till sumpskog med rikt växt- och djurliv. Strax till väster om Ulrika finner man det vackra naturreservatet Ycke Urskog.

Fördelen med att besöka Ulrika

Ulrika kyrkby passar verkligen för alla att besöka! Både vuxna och barn, äldre eller yngre samt par, kan njuta av denna vackra idyll. Här kan man finna lugn och ro och njuta av uråldrig skog. Faktum är att många av träden som omger denna vackra kyrkby är över 400 år gamla. Att besöka Ulrika ger en riktigt fin och genuin svensk sommarupplevelse!

shuttle