Om du tycker om att bo på landet är Ulrika en perfekt plats. Problemet med att bo ute på landsbygden och mindre orter är som alltid att hitta ett jobb. Ett sätt är att bli egenföretagare.

Bo på landet

Det är något speciellt med att bo på landet och ha närheten till natur och stillhet. På landet uppstår det ofta också en särskild granngemenskap, då man hjälper varandra och träffas vid grillfesten och kaffeborden. Ett vanligt intresse för personer som bor ute på landet är hus och trädgård. Det kan nästan gå inflation i byggen på vissa gårdar: man bygger ett förråd för trädgårdssakerna, sedan bygger man ut garaget för gräsklipparen och nästa projekt blir en större altan – och för att kunna bygg allt behöver man ett snickeri. Det är också en del av charmen med att bo på landet. Om du behöver nya fönster hittar du pvc fönster till galna priser hos Nettofönster – för alla smaker och behov. Att sätta in nya fönster är också ett bra sätt att minska på energikostnaderna.

Egenföretagare

Att starta eget företag är ett smart sätt att kunna bo på landet eller ute på landsbygden. Det ger dig en frihet att både få utveckla ett företag och att vara din egen chef, men också att förändra verksamheten utifrån konjunkturen. Idag är det många som startar eget företag och byter ut den fasta anställningen mot att bli sin egen chef. Den digitala revolutionen har också gjort det möjligt att sitta ute på landet och samtidigt arbeta med både USA och Kina.

För att lyckas som företagare bör du först fråga dig vad du är duktig på. Även om det är många som arbetar som marknadsföringskonsulter över nätet och du har gått en kurs i marknadsföring betyder det inte att du verkligen kommer att lyckas. Ett bra sätt att ta reda på vad du är skicklig på är helt enkelt att fråga dig vad du tycker om att göra.

Om du gillar att arbeta med händerna bör du satsa på något praktiskt. Om du gillar siffror bör du skaffa dig rätt utbildning för att kunna arbeta som revisor eller liknande på distans. Det är alltid lättare att satsa på något som vi verkligen tycker om.

Gör en marknadsanalys

Det andra du behöver göra är en marknadsanalys: behövs det fler bilmekaniker eller revisorer eller är marknaden mättad? Att göra en marknadsanalys kan spara dig mycket tid, pengar och misslyckanden. När du gör analysen bör du göra den så bred som möjligt, så att du samtidigt kan upptäcka vad som saknas. Det behövs kanske inte fler bilmekaniker, men efterfrågan på skickliga lackerare är stor.

Du bör starta din firma i liten skala och sakta bygga upp den. Säg inte upp dig från din fasta anställningen förrän du hamnat i situationen att “jobbet” tar för mycket tid från företaget och företaget verkligen ger inkomst.

shuttle