Det är många som börjar bli mer och mer oroliga för rån och liknande händelser, även om det här inte är något som är vidare vanligt i just Ulrika. Många hör vad som händer i andra ständer, det talas om ökad kriminalitet och gäng överallt. Särskilt mycket talas det om detta på nyheterna. Och det är ju självklart att man själv kanske börjar bli lite smått orolig. Även om någon säger att Ulrika är säkert och här behöver man inte oroa sig, så kan ju faktiskt verkligheten vara annorlunda. I följande inlägg kommer tips på vad du som privatperson kan göra för att öka säkerheten samt känna dig mer trygg i din vardag.

Säkra hemmet

Det första man kan och bör göra om det är så att man är lite orolig och vill öka säkerheten är att man installerar ett hemlarm i huset. Det finns många olika varianter och en del är så pass moderna att man kan ha kameror kopplade till sin telefon, så att man kan se vad som försiggår i varje rum av huset. Man kan även sätta upp kameror utanför huset så att man ser om någon är i trädgården. Ett billigare alternativ är att man ställer in lampor som reagerar på rörelser, det här kan göra att tjuvarna skräms en aning och väljer ett annat hus istället för ditt.

Reflexväst på promenaderna

I och med att det blir lite mörkare på vintern så är det viktigt att man tänker på att det inte är lika enkelt för bilarna att se en. Köp därför en reflexväst som du kan ha på promenaderna. Det här är faktiskt en väldigt billig försäkring.

Prata med grannar och vänner i kvarteren

Något som kan skänka trygghet är att man har god kontakt med de andra som bor i samma område. På så vis kan man hjälpas åt att hålla ögon och öron öppna för sådant som inte förekommit i området tidigare. Skulle man åka på semester så kan man ju även fråga de närmsta grannarna om inte de kan hålla ett öga på huset och kanske till och med vattna blommorna.

Var ett gott exempel

Det är i många fall lättare att peka finger åt andra än att faktiskt rannsaka sig själv och sina egna handlingar. En tumregel är dock att man ska bete sig så som man vill att andra ska bete sig. Om man tycker att det är irriterande med folk som kör snabbt på smågatorna där barnen brukar leka så bör man se till att man själv i alla fall är ett gott exempel. Har man barn så är det viktigt att man även talar med dem om hur man ska uppföra sig, inte bara i trafiken, utan som en medmänniska i samhället.

shuttle