Prinsessan Ulrika Eleonora av Danmark, det vill säga Ulrika Eleonora den äldre kommer följande text att handla om. Vill du hellre läsa mer om orten Ulrika eller Ulrika Eleonora den yngre så hittar du andra texter på ämnet här på sidan. Det finns också texter om exempelvis Vilhelm Mobergs karaktär Ulrika i Utvandrarna och mycket annat spännande.

Om Ulrika Eleonora den äldre

Ulrika föddes den elfte september 1656 i Köpenhamn, då helt ovetande om vad framtiden hade att erbjuda levde hon som prinsessa. Senare blev hon drottning av Sverige och redan som liten blev hon varse om den svenska kungen Karl XIs planer. Men hans planer stoppades eller åtminstone bromsades av hennes bror som inte var överförtjust i att hon skulle gifta sig med en svensk kung just som ett av krigen om Skåne bröt ut. Samtidigt verkade Ulrika Eleonora fått en bra bild av Karl XI för hon vägrade bryta trolovningen trots det pågående kriget om Skåne.

I samband med att de båda länderna började förhandla sig fram till fred i Lund under slutet av 1670-talet togs frågan om Ulrika Eleonora och Karl XIs giftermål upp igen. Den här gången gjorde de slag i saken och 1679 blev alla papper påskrivna och Ulrika Eleonora blev hämtad och förd till Sverige.

Äktenskapet var som mycket annat på den här tiden bara en del i ett mycket större politiskt spel. Nu var tanken att stärka kontakten mellan de nordiska länderna och så blev det till viss del på grund av äktenskapet också. Kungahuset skriver också om henne och hon beskrivs ofta som mild och blid. Lite i samma ordalag som hennes dotter också kom att beskrivas.

Trots att Ulrika Eleonora nu var gift hade hon vid den här tidpunkten inte uppfyllt hennes stora mål i livet, nämligen att föda en drös med arvingar.

Ulrika Eleonora och Karl XI fick sju barn, men bara tre av dem blev äldre än Ulrika Eleonora själv. De som överlevde henne var Karl XII, Ulrika Eleonora den yngre och Hedvig Sofia. Det verkar dessutom som om Ulrika Eleonora aldrig riktigt fann sin plats i sitt nya hemland utan som om hon saknade Danmark och sin familj. Lite som Kristina från Duvemåla gör när hon lämnat Sverige för USA. Mer om hennes berättelse kan en också läsa mer om i andra artiklar här på sidan. För Ulrika Eleonoras del var det också svårt att komma överens med Hedvig Eleonora, änkedrottningen.

shuttle