Den lilla kyrkbyn Ulrika som är belägen några mil utanför Sveriges åttonde största stad Linköping, har mycket att erbjuda friluftsfantaster. Här finns allt från klassisk svensk urskog till sumpskog. Du som trivs i eller omkring vatten kan både bada och fiska här i trakterna.

Jakt, skog och mark

Den svenska allemansrätten är unik då den ger oss förmånen att vistas helt fritt i vår omgivande natur. Vi har helt enkelt alla medborgare samma lagliga rätt att njuta av skog, mark och natur. Något som Ulrika by bjuder in till på bästa möjliga sätt med sin varierande och upplevelserika natur. Här finns naturen runt knuten och möjligheter att vistas i skog och mark året om.

För den som gillar jakt och fiske finns goda förutsättningar i och omkring Ulrika i Östergötland. Under hösten är exempelvis älgjakten en lockande aktivitet ute i byns skogar. Någon fysisk jaktbutik finns inte i lilla Ulrika by, men tipset är att införskaffa jaktkläder och fiskeprylar på nätet. Där kan lokala Ulrikabor som gillar jakt och fiske smidigt förnya sin jakt- och fiskegarderob med ett enkelt klick. Östergötland är en av Sveriges främsta fiskedestinationer, vilket innebär att hela Ulrikas region erbjuder ett utmärkt fiske året om.

Ycke urskog

Inte långt från Ulrika ligger det kända naturreservatet Ycke Urskog. Det är beläget strax väster om den östgötska byn och består främst av svensk urskog. Här representerar över hundra år gamla tallar och granar en del av den tämligen lilla resten av urskog som finns kvar i södra delarna av landet. Naturreservatets äldsta tallar har inte mindre 400 år på nacken, något som verkligen gör skogen speciell. En utflykt till Ycke urskog är en uppskattad aktivitet bland både stora och små.

Totalt har Ycke urskog en yta om 67 hektar och förutom tall och gran finns även ett mindre område lövträd. Den typen av träd går att finna i södra delen av reservatet i ett område som brukar benämnas sumpskog. Med tanke på att reservatsområdet har fått stå orört genom åren finns det stora mängder död ved. Något som har stor betydelse för den biologiska mångfalden då det är livsmiljö åt lavar, mossor, svampar och insekter. Faktum är att det har påträffats sällsynta insektsarter just i Ycke urskog. Även ovanliga svampsorter har bevisats växa gott just i detta naturreservat. Det är Länsstyrelsen som förvaltar hela Ycke urskog naturreservat.

Den som vill njuta av natursköna vandringsleder i fridfull miljö kan med fördel utgå från Ycke urskog och Ulrika. Östgötaleden samlar många olika vandringsleder som primärt går från nordöstra Östergötland till den södra delen av landskapet. Den långa leden passerar bland annat rakt genom Ycke urskog utanför Ulrika i Linköpings kommun. Märkningen av leden är tydlig och gör det möjligt att vandra längs leden utan karta.

shuttle