Följande text handlar om byn Ulrika i Linköpings kommun. Oavsett om du kan allt om Östergötland sen innan kan den här texten kan vara intressant för dig. Nedan kan du bland annat ta del av mer information om orten, lite historik och en del kuriosa. Om du är intresserad av att läsa mer om specifik information, exempelvis vissa historiska händelser förknippade med orten och liknande så finns det andra texter på den här sidan som kan ge dig mer information om det.

Om orten

Ulrika är förstås ett vanligt namn, men det är också en by. I den här texten refereras till byn och inte så mycket till namnet. Byn Ulrika ligger i Östergötland, närmare bestämt i Linköpings kommun. Orten som har pendlat lite mellan att vara en tätort och en småort under årens lopp ligger ungefär fyra mil utanför Linköping.

I byn bor strax över 200 personer. Det gör att byn ändå kallas för en tätort, men mellan åren 2000-2010 var orten en småort med ett befolkningsantal på mindre än 200 personer. I byn kan du hitta en kyrka, en livsmedelsaffär, en bensinstation, en skola, ett museum och ett äldreboende. Det finns dessutom några andra företag på orten så som bilverkstäder och en musikstudio, vilket är lite ovanligt i mindre orter. Utöver det finns det gott om möjlighet att hitta på aktiviteter av olika slag på orten, till exempel finns det många möjligheter att fiska, vandra, bada, äta god mat och mycket mer. Du hittar också ett stort hembygdsområde, Källeryds hembygdsområde i byn, där du exempelvis kan titta på gamla stugor som byggts på 1700-talet och lära dig mer om hur människor levde under den epoken.

Utan bil tar du dig enkelt omkring med hjälp av lokaltrafiken som trafikerar hela Ulrika. Dessutom kan du ta dig till de närbelägna orterna också exempelvis Linköping, Kisa och Boxholm.

Om du inte vill åka någon vart utan hellre läsa mer om Ulrika eller andra orter i Linköpings kommun så finns det en rad olika möjligheter för det. Exempelvis kan du lyssna på lokalradions olika program eller om du vill läsa fler nyheter kan du kolla in lokaltidningen och andra medier.

Kuriosa

Tätorten bildades 1737 genom att vara kyrkby åt Ulrika Kyrka. Kyrkan i sin tur anlades av bönder som var bosatta i området. De hade kämpat för att få bygga en kyrka på sin ort i flera år eftersom de menade att det var alldeles för långt till Kista Kyrka som var den kyrka som låg närmast orten på den tiden. 1737 byggdes kyrkan och orten blev kyrkby. Både kyrkan och den dåvarande kyrkbyn som idag är tätort är uppkallad efter Ulrika Eleonora den yngre, mer om henne kan du läsa i andra texter här på sidan.

shuttle