I Östergötlands län ligger bland annat orten Ulrika, städerna Linköping, Norrköping och Söderköping med flera. Här kan du läsa om Östergötland i sin helhet, om hur gränserna till länet har sett ut genom historien, kuriosa om länet och allt annat du kan tänkas vilja veta om Östergötland.

Historia om landskapet

De allra äldsta spåren av människor i landskapet går att leda tillbaka till äldre stenåldern, cirka 7000 år före Kristus. Många av de äldsta fynden har hittats vid Motala ström i Motala. Där sägs människor dessutom har levt i över 8000 år. Något annat som funnits länge i landskapet är en domkyrka. Domkyrkan började byggas på 1100-talet i samband med att landskapet blev biskopssäte. Länge efter att landskapet blivit en del av Sverige och Sverige enats som en nation så levde ändå det här landskapet fortfarande lite efter de gamla regler och lagar de haft under sin tid som provins. Men, det visade sig senare att det var en övergångsperiod som gick över relativt snabbt.

Östergötland är historiskt känt för många saker. Bland annat historiens rebeller som kämpade och mötte sitt öde i Mjölby i Östergötland. För att nämna en historisk händelse som har betydelse i modern tid är det faktum att Prinsessan Estelle är Hertiginna över landskapet ett sådant exempel.

Indelningar och geografi

Landskapet gränsar till Småland i söder, Västra Götaland (tidigare Västergötland) i väster genom Vättern, i norr till Södermanland och Närke samt i öster till Östersjön. Det gäller i stort för länet också, dock är länet något större än landskapet.

Föregångaren till landskapet Östergötland kallades för Östgöta lagsaga. Där ingick bland annat fem städer, Linköpings stad, Norrköpings stad, Skänninge stad, Söderköpings stad och Vadstena stad. Den här indelningen härstammar från mitten av 1600-talet och intressant nog så är det inte så kolossalt stora skillnader mellan städerna ovan och de städer som ingick i landskapet mellan 1952-1971.

Idag ingår följande kommuner i länet: Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Mjölby. Norrköping, Motala, Vadstena, Valdemarsvik, Söderköping, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

Kuriosa

Det ligger en godisfabrik i landskapet, nämligen Cloetta-fabriken. Det är en fabrik som på många sätt har påverkat både länet och orten den är placerad i. Bland annat har samma arkitekt som ritat just den fabriken också ritat flera hus i länet med omnejd.

shuttle