Letar du efter många intressanta matupplevelser i samband med ditt besök i Ulrika? Då är det här en text för dig. Här kan du läsa mer om en av vår tids stora matklassiker som faktiskt har anor från just Östergötland.

Ärtsoppan, helt rätt för både folk och adel

En rätt med anor är den här rätten, nämligen ärtsoppan. Det är kanske en av de allra svenskaste rätter vi har, även om det finns andra länder som gör grytor och soppor på baljväxter också. Den svenska klassiska ärtsoppan serveras med senap och fläsk. Om du vill göra ärtsoppan helt vegetarisk eller vegansk går det naturligtvis också bra.

Att äta ärtsoppa på torsdagar med antingen pannkakor eller våfflor till dessert är också en typisk svensk tradition. Det är fortfarande många restauranger som serverar ärtsoppa med eller utan fläsk just på torsdagar. Dessutom var det vanligt förekommande med ärtsoppa och surströmming under åren som Sverige låg i krig och/eller beredskap. Det berodde helt enkelt på att det var lång hållbarhet på både surströmmingen och ärtorna. Sedan dess har det förekommit soldater på både film och tv som glatt slevar i sig ärtsoppa av just den anledningen.

shuttle