Den tyska prinsessan Lovisa Ulrika var regent i Sverige under början av 1750-talet. Ytterligare en fantastisk kvinna med namnet Ulrika. Om du vill läsa mer om andra kvinnor med namnet, platsen Ulrika eller Östergötland som helhet hittar du säkert det du letar efter på den här sidan.

Adolf Fredriks fru

Kanske var hon en bättre regent än historieböckerna skriver att hon var. Då bilden av henne som regent oftast är kantad av annat som hände under den här epoken. Precis som i de tidigare äktenskapen beskriven i texterna på den här sidan så var även det här äktenskapet arrangerat av politiska skäl. I det här fallet handlade det om försök att ena Sverige, Preussen och Ryssland genom äktenskap, även om Adolf Fredrik i första hand ansågs gifta sig med Lovisa, en dansk prinsessa. Men så blev det inte riktigt.

Kuriosa

Hennes gudmor var Ulrika Eleonora. De brevväxlade mycket och hon fick porträtt av henne. På det sättet hade hon också fått en bild av Sverige innan hon flyttade hit. Det gjorde nog henne gott. Det måste varit svårt att lämna allt som hon kände igen bakom sig och genomföra en sådan lång flytt.

shuttle