Den här texten handlar om ytterligare en känd Ulrika. Även om den här Ulrika inte är känd för något stordåd till en början, tar det hela en intressant vändning under handlingens gång. Om du inte är intresserad av att läsa om fiktiva karaktärer finns det mer att läsa om både bland annat Ulrika Eleonora den äldre och Ulrika Eleonora den yngre. Här kommer det att handla om Vilhelm Mobergs Ulrika från både böckerna och filmerna om bland annat Utvandrarna.

Ulrika från Utvandrarna

Vilhelm Moberg skrev Utvandrarna 1949. Det blev den första delen i en serie om fyra böcker om en grupp människor som utvandrade från Sverige och Småland till USA. En av de här karaktärerna var Ulrika. Hon som ansetts vara byns glädjeflicka nappar snabbt på idén om att lämna Sverige för att kunna bygga upp ett nytt liv åt sig själv och sin dotter utomlands.

En hemsida helt dedikerad till till Vilhelm Moberg hittar du via länken. Där finns det ännu mer intressant information om hans författarskap och hans liv. Just Utvandrarna sägs vara baserad på hans egen längtan efter att emigrera, våga bryta upp och bygga något nytt och det var precis det som Ulrika i hans böcker gjorde tillsammans med de andra i gruppen. I filmen spelades rollen som Ulrika av ingen mindre än Monica Zetterlund. Också en person som emellanåt framstod som någon som var glad att bryta upp och börja om.

Moberg skrev också både dramatik och andra texter om frågor som abort och kvinnors rättigheter. Det var inte heller alltid självklart under 50-talet. Men det som gör att Ulrika som karaktär sticker ut är för att hon vågor gå sin egen väg och för att hon kämpar för att hennes dotter ska få ett bättre liv än hon själv har haft som byns glädjeflicka. I en scen i början av boken fördöms Ulrika av prästen som dessförinnan varit en av hennes kunder, vilket också framgår av hennes svar.

Den här Ulrika är definitivt inte lika mild som Ulrika Eleonora den äldre och Ulrika Eleonora den äldre. Samtidigt levde de i helt olika tidsåldrar vilket gör att det förväntas olika saker av dem. Plus det faktum att både Ulrika Eleonora den äldre och Ulrika Eleonora den yngre dessutom var kungligheter.

shuttle