Ulrika i Östergötland ligger mycket naturskönt i ett vackert område. Om du går i sommarstugedrömmar är en by som Ulrika ett perfekt ställe att förverkliga dem. Vad ska du tänka på om du ska skaffa sommarstuga?

Ekonomi

Det som ofta styr våra val är ekonomin. Du kan köpa en sommarstuga för flera miljoner, likväl ställa upp en friggebod på en tomt – och vara lika nöjd. Oavsett ekonomi kan du skaffa en sommarstuga. En sommarstuga är mer än bara ett hus: det är en livsstil, ett ställe för rekreation, gemenskap och minnen. Om du bor i lägenhet kan en sommarstuga rent av vara en investering i din hälsa, då du kommer att vara utomhus, pyssla i trädgården och ta hand om stugan. Du kan enkelt låna pengar hos zmarta som erbjuder lån med låg ränta om du behöver låna till din stuga. Det kan vara bra att redan i förväg inse att en sommarstuga kommer att ha årliga utgifter som försäkring, kanske el och sophämtning.

Bygga eller färdig stuga

För många personer är den stora frågan ofta om de ska bygga en stuga eller hittat en färdig sommarstuga att köpa. Om du vill ha en sommarstuga i närheten av byn Ulrika kan du börja med att söka efter sommarstugor för att se vad som finns på marknaden. Om du inte hittar din drömstuga kan du leta efter en fin tomt att köpa. Många gånger är det utbudet på sommarstugor som avgör om vi ska köpa eller bygga stuga, såvida man inte hittat ett mycket fint läge.

Tomt

Om du köper tomt för din sommarstuga har du tre valmöjligheter: flytta färdig stuga till platsen, bygga stuga med byggsats eller bygga från grund. Det billigaste är oftast att köpa en färdig mindre stuga, som en friggebod, och flytta till tomten. Då är stugan helt klar och du behöver bara betala för bygglov – såvida det inte redan står ett hus på tomten, grundarbetet samt frakt av stuga. Ett tips är att söka bygglov för en större stuga än du köpt, så kan du sedan bygga ut.

Idag finns det många olika slags byggsatser att köpa. Det är lite av att bygga stuga i “lego”: du får alla bitar och sätter sedan (ganska) enkelt ihop dem. Det krävs inte att du är snickare för att lyckas, men det kan vara klokt att ta hjälp av vänner och räkna med att det tar två-fem dagar, beroende på stuga och erfarenhet av att bygga. Du kommer sedan behöva måla, sätta in kamin och isolera stugan. Stugor i byggsatser är prisvärda, då du får en ny och fräsch stuga och kan bygga den varhelst du vill.

Om du ska bygga en stuga själv kan det bli mycket billigt eller mycket dyrt – beroende på om du bygger själv eller anlitar firma. För att kunna bygga en egen stuga krävs det viss byggerfarenhet, men bygget kan ta sin tid och stugan bli billig. Om du anlitar firma bör du ta offert innan – och räkna med att kostnaderna blir större än du beräknat från början.

shuttle